Vitamin og mineral – oversigt

Vitaminer og mineralers betydning for beaglens krop og adfærd.

De fleste producenter hævder at lige netop deres foder er det bedste. Hunden vil få den flotteste pels – de klareste øjne – det bedste aktivitets niveau – den bedste knoglebygning – det bedste immunforsvar – ja listen er lang.

Uanset hvilket foder man bruger er der en række krav til vitamin og mineral tilsætningen, som skal være til stede i følge anbefalingerne fra ernærings eksperter.

Nedenfor følger en liste over hvilke vitaminer og mineraler beaglen har brug for for at bevare en sundt helbred og ditto adfærd.

 

Vitaminer

Vitaminer er organiske stoffer, som din hunds krop har brug for i bestemte mængder til at kunne fungere ordentligt.Vitaminer er klassificeret som enten fedtopløselige eller vandopløselige. Fedtopløselige vitaminer er gemt i din hunds fedtceller og kaldes  lipocytes. Vandopløselige vitaminer  kan ikke oplagres i kroppen i store mængder. Således i almindelighed, er vitamin over-tilskud mere farlig med de  fedtopløselige vitaminer end vandopløselige vitaminer.

Vitamin A
A-vitamin, et fedtopløseligt vitamin, er vigtigt for din hunds knogle og tand dannelse, vision, pels, hud, syn og slimhinder. Kilder til vitamin A omfatter mælkeprodukter, lever og grøntsager med gul farve. A-vitamin mangel er blevet kendt for at forårsage øjenproblemer, dårlig  pels og hud kvalitet, dårlig vækst og en reduceret evne til at afværge infektioner. For meget A-vitamin kan forårsage at din hund har muskelsvaghed og knogle problemer. Tegn på vitamin A forgiftning omfatter også nedsat appetit, vægttab, halten, stivhed og forstoppelse.

B-vitaminer
Der er adskillige typer af B-vitaminer, herunder vitamin B-1 (thiamin), vitamin B-2 (riboflavin), vitamin B-3 (niacin), vitamin B-5 (pantothensyre), vitamin B-6 (pyridoxin), vitamin B-9 (folsyre), vitamin B-12 (cobalamin) og biotin. Disse B-vitaminer er vandopløselige og de er mest effektive når en række B-vitaminer arbejder sammen. Stressede situationer og meget kolde temperaturer kan tømme din hunds beholdning af B-vitaminer. For meget B-vitamin kan også skabe problemer for din hund. For eksempel vitamin B-6 (pyridoxin)  – for meget kan forårsage beskadigelse af nervesystemet og forøget lysfølsomhed. For meget vitamin B-3 (niacin), kan forårsage irritation af huden, leverskader og mavesår. Desuden kan for høje mængder af et B-vitamin også forårsage at andre  B-vitaminer at bliver udtømt.

Vitamin B-1 (thiamin)
Vitamin B-1, også kendt som thiamin, er et vigtigt vitamin for din hunds generelle sundhed. Thiamin har også vist sig at være et naturligt loppe bekæmpelses middel. Thiamin findes i frugt, grøntsager, mælk og kød. Selvom det er mere almindelig hos katte end hos hunde, kan thiaminmangel få din hund til at blive usikker på benene, herunder spastiske bagben, kramper, opkastninger og miste sin appetit. I nogle tilfælde kan thiaminmangel være dødelig. Thiamin mangel kan opstå, hvis din hund spiser en masse  rå fisk. Det  kan  også forårsages ved at fodre din hund et lav kvalitet foder eller anden ernæringsmæksigt ufuldstændig kost. Hvis din hund viser sig at have en thiamin-mangel, kan denne oftest blive helt helbredt ved en injektion af thiamin som gives af din dyrlæge.

Vitamin B-2 (riboflavin)
Riboflavin er afgørende for din hunds evne til at vokse og udvikle sig korrekt, og det er nødvendigt for en sund pels, øjne og hjerte. Riboflavin findes i indmad og mælkeprodukter. Et riboflavin mangel kan forårsage at din hund vokser dårligt , skæl, øjnelidelser, svaghed i lemmer, besvimelsesanfald og mulige hjertesvigt. Riboflavin mangel hos gravide hunde er også blevet forbundet med fødselsdefekter hos afkommet.

Vitamin B-3 (Niacin)
Vitamin B-3, også kaldet niacin, hjælper først og fremmest din hunds enzymer med at fungere ordentligt. Enzymer er proteiner som bliver,  produceret af din hunds celler, til at hjælpe at  udløse og regulere vigtige kemiske aktiviteter i din hunds system. Niacin kan findes i kød. En mangel på niacin kan forårsage at din  hund får en tilstand kaldet “sort tunge”, hvor han vil have betændte læber og tandkød, manglende appetit og blodig diarré. Hvis tilstanden ikke behandles, kan  hunden dø. Niacin har vist sig at være nyttigt til at styre anfald, reducere kolesterol og regulering af centralnervesystemets funktioner. For meget niacin kan forårsage hudirritationer, leverskade og mavesår.

Vitamin B-5 (pantothensyre)
Vitamin B-5, også kaldet pantothensyre, er afgørende for at støtte din hunds immunforsvar og binyrebarkfunktionerne. Pantothensyre hjælper også din hunds system med at omdanne proteiner, kulhydrater og fedt til brugbar energi. Tilstrækkelige mængder af pantotensyre er nødvendige for at hjælpe din hund til at bekæmpe infektioner, betændelser, astma og allergi. Panothenic syre findes i mange rå fødevarer, både kød og grøntsager.Men, forarbejdning af fødevarende kan have tendens til at reducere mængden af pantotensyre syre som din hund skal bruge. Hunde med en mangel på pantothensyre kan lide af unormal hårtab og maveonde. Allergier, hudirritationer og hudinfektioner betragtes også pantothensyre mangelsymptomer.

B6-vitamin (pyridoxin)
Vitamin B-6, også kendt som pyridoxin, er afgørende for protein metabolisme. Det er også afgørende for at hjælpe din hund til at udnytte visse mineraler. Pyridoxin findes i mange fødevarer, men kan blive beskadiget ved forarbejdning. Symptomer på pyridoxin-mangel omfatter vækst problemer, epilepsi, væskeophobning og nyreskader. Pyridoxin mangel kan også forårsage allergier, arteriel sygdom, arthritis, astma og endog visse former for cancer. For meget pyridoxin kan forårsage nerveskader og øget lysfølsomhed

Vitamin B-9 (folinsyre)
Vitamin B-9, også kendt som folinsyre, er nødvendig for DNA-og RNA-syntese, reproduktive processer, korrekt protein metabolisme og  opbygning af de røde blodlegemer. Folinsyre findes i indmad. Folinsyre mangel kan resultere i reproduktive problemer, fosterskader, hvis moderen har folinsyre mangel, vægttab, anæmi, svaghed, kramper, tåreflåd, og immunsystem undertrykkelse.

Vitamin B-12 (cobalamin)
Vitamin B-12, også kendt som cobalamin, er af afgørende betydning for DNA-syntese, god fordøjelse og optagelse af næringsstoffer. Cobalamin er også nyttigt til at fremme korrekt vækst, hvilket forhindrer beskadigelse af nerver og styrker reproduktion. Den bedste kilde til cobalamin er rå lever. Cobalaminmangel kan føre til anæmi hos din hund.

Vitamin B-8 (biotin)
Vitamin B-8, også kendt som biotin, er vigtig for thyroid-, hud, knoglemarv, binyre og nervesystem sundhed. Biotin er også nyttig for din hunds reproduktive proces og for at hjælpe din hund med at behandle fedtstoffer, kulhydrater og proteiner. Gode kilder til biotin er majs og lever. Rå æg har et enzym, der opbruger biotin, så hvis du fodrer din hund med æg, bør du sørge for æggene er korrekt tilberedt. Langvarig anvendelse af antibiotika er også blevet forbundet med biotin mangel hos hunde. Symptomer på biotin mangel omfatter hår og hud, udflåd, lille kuldstørrelse og nogle gange diarré. Hvis  det ikke behandles, kan en biotin mangel også forårsage lammelse.

Vitamin C
Vitamin C, et vandopløseligt vitamin,. C vitamin hjælper hundens immunsystem og udvikling. C-vitamin findes i citrusfrugter og grøntsager. C-vitamin anvendes ofte som supplement til store racer hvalpe og ammende mødre. Det er også blevet anvendt med nogen succes til reduktion af virkningerne af visse tilstande, såsom hoftedysplasi og blæresten. For høje doser af vitamin C kan forårsage diarré (vitamin C er et naturligt afføringsmiddel) og kan give oppustet mave.

Vitamin D
D-vitamin, er et fedtopløseligt vitamin. Det er afgørende for reguleringen af blod gennemstrømningen, calcium, phosphor-niveauer, knogledannelse og korrekt muskel-og nervefunktion. Vitamin D kilder indbefatter fiskelevertran og sollys. D-vitaminmangel kan medføre rakitis, en knogle lidelse med symptomer såsom bøjede ben, hævede led og svaghed. For meget D-vitamin kan skabe uhensigtsmæssige mængder af calcium, der kan  lagres i din hunds hjerte og andre muskler. Høje doser af D-vitamin kan også forårsage opkastning, diarré, blødning, overdreven tørst, øget vandladning, sløvhed, halten og knoglesmerter.

Vitamin E
Vitamin E er et fedtopløseligt vitamin  som er vigtig for korrekt cellefunktion og fedtmetabolisme. Vitamin E er også en antioxidant. E-vitamin kilder omfatter kød såsom lever, bladgrøntsager,  grønne grøntsager, vegetabilsk olie og hvede kim. Vitamin E mangel kan forårsage irritation af øjne, hjerte, lever, muskel, nerve-og reproduktive lidelser. E-vitamin-mangel kan også påvirke din hunds tarme  så der forårsages skader og blødning . For høj dosis af E-vitamin kan forstyrre din hunds evne til at absorbere vitamin A og vitamin K. Bemærkelsesværdigt er  også, den manglende evne til at absorbere K-vitamin som kan føre til problemer med blodets koagulation.

Vitamin K
K-vitamin, et fedtopløseligt vitamin, er afgørende for normale blod funktioner som koagulation. Vitamin K kilder omfatter æg, bladgrøntsager og  grønne grøntsager. Mangel på vitamin K kan forårsage koagulation problemer og føre til blødning. K-vitamin bliver  ofte anvendt til behandling af hunde, der ved uheld har indtaget giftstoffer.

Mineraler

Mineraler er naturlige stoffer, der spiller væsentlige roller til at hjælpe din hunds system til at fungere ordentligt. Din hunds krop danner ikke mineraler på egen hånd. I stedet skal din hund have mineraler fra fødevarer og vand,  som indeholder opløste mineraler. Nogle vigtige mineraler calcium, fosfor, jern, magnesium, mangan og selen.

Calcium og fosfor
Din hund har brug for en ordentlig mængde og balance mellem calcium og fosfor i kroppen. Calcium og fosfor er nødvendige for en forsvarlig  dannelse af knogler og tænder. Fosfor er også nødvendig for kroppen til at producere sin egen energi, og calcium er nødvendig for  hjerte, nerve-og muskel funktioner.  Generelt  lider hunde ikke af fosfor mangel,  men calciummangel er set hos nogle hunde. Calcium mangel kan forårsage halthed, spasmer, angst, hjertebanken, eksem, nedsat knogletæthed, knogleskørhed, gummi erosion, kramper, blødninger, forhøjet blodtryk, gigt, knoglebrud og luftvejs problemer. Hos gravide og diegivende hunde, calcium mangel forårsaget udviklingen af eclampsia . Calcium mangel kan udlignes ved hjælp af kød, fordi kød indeholder en ubalanceret mængde af fosfor. For at calcium skal virke,  er vitamin D påkrævet. Overskydende indhold af calcium og fosfor kan føre til vækst problemer. Desuden kan uhensigtsmæssig høje niveauer af phosphor og calcium betyde at  hunden evne til at absorbere mangan forringes.

Jern
Jern spiller en vigtig rolle for  hundens  system til at fungere ordentligt. Jern er nødvendigt for de røde blodlegemer,  og for at enzym-funktion, energi og immunforsvaret fungerer.Jern mangel omfatter anæmi, mangel på energi, diarré, blegt tandkød og hårtab. Overskydende indhold af jern kan skade din hunds hjerte, lever, mave og tarm.

Magnesium
Magnesium er en vigtig komponent, der anvendes for korrekt enzymfunktion,  hjertefrekvens, sunde knogler, muskler og nervesystem. Magnesium hjælper også kroppen af med bly og andre tungmetaller. Magnesiummangel  giver symptomer på uregelmæssig puls, forhøjet blodtryk, kramper, knoglesmerter, nervøsitet, irritabilitet, depression og muskelkramper. Uhensigtsmæssig høje niveauer af magnesium kan forstyrre din hunds evne til at optage calcium.

Mangan
Mangan er nødvendig for enzym udnyttelse, normal reproduktion, mælkeproduktionen hos diegivende hunde, fedt, protein assimilation, blodsukker regulering, sunde nerver og immunforsvar. Desuden en normal funktion af hypofysen (den kirtel, der regulerer alle de andre kirtler). Det er også nødvendig for korrekt knogle-og bruskvækst. Mangan har også behov for udnyttelse af thiamin og vitamin E. Manganmangel kan medføre retarderet vækst og udvikling. Mangan mangel kan også  påvirke stofskiftet.

Kalium og natrium
Kalium og natrium skal holdes i balance for at din hund kan fungere ordentligt. Kalium er nødvendig for at regulere legemsvæske og metaboliske, Muskel og Nerve funktioner. Man mener også at kalium kan hjælpe med at forhindre slagtilfælde. Natrium er vigtig for regulering af legemsvæsker. Symptomer på kaliummangel omfatter muskelsvaghed, lammelser, hjerteproblemer, herunder uregelmæssig hjerterytme, nyreskader, retarderet vækst og dehydrering. Visse diuretika og hjerte medicin kan mindske din hunds kalium niveau. Overskydende kalium niveau menes ikke at være et problem, så længe din hund har sunde fungerende nyrer. Men for hunde med Addisons sygdom , kan farlige niveauer af kalium bygges op i hunden. Symptomer på natrium mangel omfatter træthed, tør hud, hårtab og vækst stop.  Hedeslag kan forårsages   af en natrium-mangel. For meget natrium kan gøre hunden mere tørstig.

Selen
Små mængder af selen betragtes som en antioxidant for hunde, der afhjælper langsom aldring og regulerer din hunds blodsukker. Selenmangel synes knyttet til hjertesygdomme, udvikling af tumorer, immundefekter, svaghed, hudproblemer, langsom vækst og nedsat fertilitet. Overskydende mængder af selen kan forårsage kardiovaskulær kollaps, anæmi, hårtab, halten og leversygdom.

http://dels-old.nas.edu/dels/rpt_briefs/dog_nutrition_final.pdf

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.