Min oprindelige side vedr. træning og aktivering har båret præg, af min egen indstilling til hvordan beaglen skal socialiseres. Derfor har jeg oprettet en mere neutral side – som ikke er farvet af mine egne indstillinger. Et par enkle steder som f.eks.. under valg af line har jeg ladet min egen mening gælde

—————–

Når du har besluttet dig for at bringe en beagle ind i dit liv – har du sikkert også gjort nogle overvejelser om hvordan det skulle komme til at gå. Her tænkes der på – gå tur (hvor længe) hygge aftner hvor din beagle ligger fredsommeligt for dine fødder og sover – en forventing om at din trofaste ven står og tager i mod dig når du kommer hjem – alt det og meget mere kan også lade sig gøre – med en beagle – men som med alt muligt andet, må du også forvente at det koster noget arbejde, før det kan blive sådan – alt har en pris – og ligesom med andre hunde racer – koster det også noget, at træne og socialisere din Beagle.

For at forstå det – må man se på hvilken type hund en beagle er!

Beaglen er en hound – den mindste hound i slægt med Blodhunden. Det er en støver, som støver vildtet op for jægeren. Ofte jages der i “packs” hvor man ser op til 20-30 beagler.  Denne type jagt er forbudt i Danmark, men så er der jo konkurrencer at gå til  –  f.eks, Schweiss (spor) eller kaninslæb, agilty, rally og lydighed bare for at nævne nogle stykker. Beaglen er en samarbejdende hund, som befinder sig allerbedst sammen med sin flok. Ligesom ulve der lever i flok kan man sammenligne beaglen med – selvom beaglen aldrig har været en vild hund, så er dette sammenhold drivværket hos denne type hund – og det er der vi skal starte, når vi skal socialisere og træne vores beagle.

Teorier omkring adfærd og træning – kommer og går – noget betegnes som gammeldags – andet som moderne – og sådan skifter det som tiden er gået. Nogen siger man SKAL gå til hvalpemotivation eller anden form for træning – andre siger at det slet ikke er nødvendigt.  Der er med andre ord så mange meninger om den slags og ofte er det også det folk skændes allermest over! Men – i virkeligheden er der en ting som aldrig har ændret sig – lige fra da ulvene og senere de vilde hunde kom i menneskest varetægt – hvor de fik en plads i flokken, som betød mad og beskyttelse. I en hunds øjne er DU lederen af flokken – det er DIG der passer på, sørger for mad og sørger for beskyttelse. Dette betyder IKKE at du skal opføre dig som en leder, diktator eller lign. over din beagle- men at du er accepteret som leder via det samarbejde du skal have med din beagle. Man kan med andre ord sige, at man ligesom chefen på sit arbejde, som leder og fordeler ens arbejde på en god måde – således skal dit samarbejde også være med din beagle.

At være en god leder:

Der findes en masse måder man kan følge, for at starte sin “leder” rolle op. Hvis man har en hvalp kunne man måske tænke “at det bare er en hvalp – det her “leder” noget, kan jeg ordne senere” – men hvis man gør sådan, så begår man en stor fejl. Med en beagle om bord er det nemlig helt nødvendigt at starte fra dag 1 med hvilken vej man vil gå og blive der. En beagle er nemlig så klog, at den godt kan tænke selv og den er udmærket i stand til at tage tingene i egen pote. Så den indlæring og opførsel din beagle hvalp lærer fra dag 1 vil blive siddende i den resten af livet – hvilket betyder, at knap så gode ting kan være svære at afhjælpe igen, når først de har sat sig i din beagle hvalp.

Fra dag 1 – kan du følge denne guide: Beslut før hvalpen kommer hvilken vej du vil gå – læg en plan – lav et skema om nødvendigt, og følg den plan fra starten!

Vær konsekvent i dine retningslinjer og med hensyn til spillereglerne du har lavet! Hvis du ikke overholder dine regler – men slækker på det ind i mellem – hvordan vil du så kunne forvente at din beagle kan tage dig seriøs?

Et eksempel: Du har bestemt at din beagle ikke må være i din sofa! Hvis du så ændre den regel bare en gang og lader din beagle komme op i sofaen fordi du er træt i dag og ikke orker at træne “bliv nede” med den – så kan du ikke næste dag komme og forlange at den nu skal blive nede fra sofaen.

Indledende træning:

Vær altid positiv når der skal indlæres en kommando. Hvis du vælger at bruge din stemme, så skal du vælge en stemmeføring som er lys og positiv og den stemme skal du bruge hver gang. Udover det skal du bruge dit kropssprog så du med rolige fagter og mimik lærer din beagle hvad du vil have den skal.

Andre redskaber man kan bruge er klikkeren, fløjte, håndsignaler mv.

Så er der de kendte hundetrænere som Jan Fennell, Cesar Millan, Anders Hallgreen, Turid Rugaas, Irene Jarnved, Victoria Stillwell – bare for lige at nævne nogle stykker. Nogen følger næsegrus disse personer, andre tager hvad de syntes de kan bruge og kasserer resten! og atter andre vælger at følge deres mavefornemmelser!

Hvordan man vil gå frem er helt op til en selv – det vigtigste er at finde en metode som passer bedst til den man er, så “arbejdet” med træningen bliver sjov både for din beagle – som for en selv.

En hvalp skal ikke træne for længe – 5-10 minutter intervaller er fint alt efter hvor gammel hvalpen er. Man kan gentage træningen flere gange om dagen, men vigtig er det at man aldrig overdriver – det vil give bagslag og en stresset beagle til følge.

Find et roligt sted at træne, hvor I ikke bliver forstyrret. Beaglen er jo styret af sin næse, så enten skal den have lov lige at støve lidt rundt, for at “falde til ro” eller også kan man starte med at træne indendøre.

Træn ALDRIG hvis du er i dårligt humør – det er dømt til at gå dårligt.

Hvis du bruger et stykke legetøj som belønning – skal du KUN bruge dette stykke legetøj når der trænes – ikke på andre tidspunkter.

Bruger du godbidder – så sørg for at disse er i en størrelse, som gør at beaglen kan sluge den uden at skulle tygge.

Træn aldrig din beagle lige efter den har spist eller lige efter I har gået tur. Den vil være for mæt eller for træt.

Når du træner – så flyt dig rundt på stedet, så din beagle ikke forledes til at tro at træningen kun finder sted et bestemt sted.

Har du valgt en svær lektion og din beagle ikke synes at tage i mod eller forstå – så bliv aldrig irriteret. Men træn i stedet noget den kan og vent med den svære lektion til senere.

Træn ikke for længe – det er bedre at stoppe når der er succes, frem for at blive ved og din beagle mister interessen. Og det vil den ret hurtigt gøre, hvis man gentager i et væk!

Beaglen er en meget positiv hund og man kommer længst med let og lyst tonefald, når den skal indlære en adfærd eller kommando.

Jeg vil ikke her på siden komme ind på hvordan man indøver “sit” “dæk” “stå” “bliv” mv. da dette vil blive for omfattende – men jeg vil sige at indkald og “Nej” “Stop” øvelsen er vigtig fra starten af og disse vil jeg i korte træk remse op.

Indkald: Allerede fra du får din hvalp, skal du fra dag 1 lære den at komme. Nogle opdrættere har allerede lavet et forarbejde, så det nogle gange er nemt at gå til. Brug ikke din beagles navn, når du vil lære den at komme, men vælg en lyd (kommando) Eksempler er: “Kom” “komse” “Her”.

For at få din beagle til at følge dig, småløber du ved siden af den eller lidt foran mens du retter blikket ned på hvalpen og siger den lyd du har valgt skal være din beagles “kom signal” – Husk ALTID at rose din beagle når den følger dig, og giv den en belønning. Når din beagle har forstået hvad din “komme lyd” betyder, er næste skridt at få den til at komme, når der er afstand i mellem jer – en lang line eller at du står i den anden ende af haven. Når den kommer – skal den roses og belønnes med en godbid. Man kan også vælge at bruge en fløjte – som KUN skal bruges ved indkald og intet andet. Det er noget man helt selv skal gøre op med sig selv. Ulempen med en fløjte, kan være at man en dag har glemt den hjemme, når man er ude at gå tur.

Benyt enhver chance til at øve indkald også når I går tur. Brug en lang line 4-5 meter til en hvalp – 8-10 meter til en voksen beagle. NB: SLIP aldrig din beagle løs, for så går der eventyr i næsen med det samme og den er væk med det vuns!! En beagle kan bevæge sig afsted i meget hurtig tempo når først der er gået fært i næsen på den.

Nej/Stop: Indøves bedst med godbidder! Din beagle skal lære tidligt hvad ordet Nej betyder (eller hvilken lyd man har valgt) Det vil nemlig gøre alting nemmere, når den skal stoppes i de unoder den naturligvis vil lave hen af vejen.

Sæt dig på gulvet foran din beagle og placer en godbid på gulvet i det du siger “Nej” Hold i første omgang fingeren på godbidden – så den ikke bliver snuppet – gentag dit “Nej” – fjern fingeren og med det samme siger du “værsgo” (for din hvalp vil naturligvis have godbidden, så det er om at være hurtig. Efterhånden som din beagle, bliver bedre og bedre kan man trække tids intervallet ud før man siger “værsgo”

De to ovenstående øvelser er vigtige redskaber – dels lærer din beagle at det er dig den skal følge, når du siger “kom” – og dels lærer din beagle at vente, holde kontrol og fokus – når du lærer den hvad “Nej” betyder. Når den har lært “Nej” – kan du også bruge samme fremgangsmåde når du servere dens mad – så den venter pænt til du har sagt værsgo. “Med “NEJ” øvelsen kommer man rigtig langt.

At gå pænt i snor: Her må man gøre op med sig selv om din beagle skal have halsbånd eller sele på. Man skal dog huske på at beaglen er en støver – den bruger næse og hals meget til at snuse rundt med – så nogle gange kan selen være et bedre bud frem for halsbånd. Ved at bruge sele, forhindrer man at der ligges forkerte træk på hals området og bare et enkelt forkert ryk kan skade hals hvirvlerne, ryg og bug. Man skal i sær passe på når det handler om en hvalp i vækst. En god måde at starte en går tur op på, er at lade din beagle snuse rundt – lad den bestemme farten 5-10 min, så den får stresset af – derefter er det meget nemmere at gå med den. En hvalp skal naturligvis ikke gå tur – den skal have oplevelser i stedet, hvor den får lov at bare sidde på fortovet hvis det er det den vil – kigge på livet der kommer forbi – tag en tur ud i det grønne og sidde og følge med i naturens gang – møde venlige hunde og mennesker – men lad din beagle om selv, at bestemme farten – vil den hilse eller ej. Er den for overvældet når I møder andre – kan det være tegn på stress – så lad være at hilse på nogen, da det kan udvikle sig til negativ stress.

Senere  kan jeres gå ture bygges op i intervaller – forstået på den måde, at er din beagle tændt på bare at skulle derudad – så kan man indlægge pauser hvor den lærer at vente et par minutter før man går videre. Man kan også skifte fortov, hvor man så venter på at komme over på den anden side. Det er vigtig at man selv er rolig – og viser man har det overordnede overblik over det hele – det vil få din beagle til at falde til ro som tiden går. Man skal ikke forvente at det at gå pænt i snor kommer i løbet af få måneder – ofte skal beaglen lige over sin pubertet før der begynder at komme rigtig ro på. Husk at oplevelser frem for “bare” at gå derudad er langt bedre når man har en beagle. På grund af det naturlige instinkt med at bruge næsen, må man forvente at en gå tur som normalt kan tage ½ time at gå – kan komme til at vare længere tid, fordi det at snuse rundt er en vigtig del for ens beagle.  Ang. snor valg – så vil jeg lige her indskyde at man bør vælge en dressurline – sådan en line som typisk kan forlænges til et par meter. Vælg en god kvalitet – en rundsyet dressurline er god at have i hænderne og man har en snor i mange år.  Man kommer MEGET langt når man vælger et ordentligt redskab. En flexline hører IKKE hjemme i gå træningen til en beagle!

Loading