Jeg har længe villet skrive denne side – men jeg har også skullet bruge tid på at danne mine indtryk af det at have flere end en beagle.

Da jeg fik Charlie i juni 2007 gik der egentlig ikke så forfærdelig lang tid før tanken om endnu en beagle begyndte at spøge i hovedet på mig. Det er som om at lige netop beaglen ikke befinder sig helt optimalt med at være enehund. Det er en meget social og samarbejdende race – som absolut egner sig godt til at være sammen med flere end “bare” lige sine mennesker.

Vi tilføjede så Oscar til familien i oktober 07 hvor han lige var 8 uger. Vi var selvsagt spændte på hvordan Charlie ville opleve at der kom en “lille ny” i familien. Men alle de tanker vi nu havde de blev “borte med blæsten” da vi satte den lille 8 uger Oscar hvalp ned på græsplænen. Charlie accepterere Oscar med det samme. Han blev snust forsigtig  til både i måsen og i hovedet og så var det som om det altid havde været sådan.

Gennem de næste måneder hvor Oscar voksede til – fik han “kam til håret” for hvis Charlie ikke gad at finde sig i hans unoder – så fik han det også at vide på bedste hunde maner. Charlie gik ikke af vejen for at ruske fornuft ind i hovedet på Oscar når han blev for fræk. Omvendt så lagde Charlie også op til leg og andet lærdom – man kan sige Charlie opdrog Oscar mere end vi gjorde – og det tror jeg i grunden er godt at lade hundene selv om at finde deres pladser i forhold til hinanden.

Med hensyn til træning og indlæring af Oscar så foregik det stille og roligt i et tempo som passede ham og på det stadie han befandt sig med hensyn til hans alder. Jeg tog ham altid afsides – ud i haven og her trænede vi stille og rolig. Beaglen er en samarbejdene hund, så hurtig, lærte Oscar kommandoen sit, dæk, stå, kom til mig, bliv og flere andre i samme stil. Mine sønner trænede de sjove tricks som give five, give ten m.fl.

Med hensyn til socialisering så kom Oscar ligesom Charlie ud på ture hvor han mødte andre hunde og mennesker. Han kom med på besøg og med ind til byen hvor der går folk i gaderne. Vi vænnede ham til forskellige lyde -støvsuger, boremaskine mv. Alt dette foregik først efter at Oscar var omkring 14 uger. Min holdning er den at hvalpe skal lære familien, hverdagen og de daglige rutiner at kende først, før alt andet. Når den del er på plads kan man gå skridtet videre.

Jeg har tidligere skrevet at jeg ikke går ind for hundetræning, med mindre det handler om lydighed af tjenstehund f.eks. Jeg holder på at mine beagler som udgangspunkt er familie medlemmer og det er det som de skal bruges til i det daglige.

Denne del er en ny opdatering da der nu er 3 beagler i familien – opdateret d. 27/9-2011

Darwin den yngste beagle – kom til familien sidst i maj 2010 da han var 8 uger. Jeg har valgt  samme fremgangs måde med Darwin med hensyn til socialisering.  Han skulle IKKE  udenfor haven de første mange uger. for at

Jeg ved godt at nogen siger de skal ud så hurtigt som muligt for at blive såå godt socialiserede som muligt – men deri er jeg altså IKKE enig – snarere tværtom. Jeg går ind for Jan Fennells metode at hvalpen skal “bindes” til den hjemlige del først – før man går videre. I dag er jeg mere end glad for at både Oscar og  Darwin ikke kom udenfor haven før han var omkring 14-16 uger – det har givet givet dem et mere stabilt ståsted i det de da kendte deres pladser i forhold til os andre – både dem med to ben som dem med fire.

Desuden var det også vigtigere at vores egen lille flok – Charlie, Oscar og Darwin fungerede og at rangorden mv. var stabil mellem beaglerne.

Hvordan har det så været? – Til det kan jeg kun sige at livet med “kun” en hund er kedeligt – det kan jeg da se nu når jeg tænker tilbage på min dalmatiner –

Livet med 3 beagler er aldrig kedeligt – her sker noget også selvom dagene måske ind i mellem kan forekomme kedelige – så skal beaglerne nok holde det hele i gang på deres måde.

Det er ikke sværere at have 3 hunde i forhold til “kun” at have en. Jovist er der ekstra rengøring, ekstra tæpper der skal vaskes, mv. Dertil kommer også den enkle beagles pleje. De skal børstes 1 gang i ugen. De skal have set tænder efter. Oscar skal have børstet tænder hver dag, Der skal kigges efter for flåter, rifter, kløer, øjne og ører. Dette er jo ikke noget vi gør hver dag, men noget der forekommer løbende.

Hver beagle skal have kærlighed, træning og tosomhed med deres mennesker – vi er jo heldigvis 4 i familien så derfor er der rigeligt med mennesker til at snakke, nusse, og gå ture. Træning mv. foregår i det omfang vi har lysten, for det er lysten der driver værket.

Beaglerne får altså meget opmærksomhed da de aldrig er alene – der er altid en af os hjemme.

Hvad gå ture angår så går vi ALDRIG med alle 3 på en gang. Det er nemlig synd for den enkle hund, der gerne skulle opleve at gå turen kun er for ham. Vi skiftes til at gå – nogle gange går jeg med to af beaglerne (hver for sig) og en af sønnerne går med den 3. eller også går vi med hver en hund – på skift. Når manden i huset er hjemme i weekenderne eller har ferie, så går han selvfølgelig også med en af dem.

Charlie, Oscar og Darwin har dannet deres egen lille flok. Rangorden ligger på plads – i det Charlie er “The leader” – Charlie er den som styrer hvis Oscar og Darwin bliver for vilde/kåde – så går han elegant i mellem dem og gyder olie på vandet. Oscar er den som har stået for det meste af opdragelsen med Darwin. Oscar har vist Darwin hvordan man driver jagt og hvordan en ordentlig beagle opfører sig – mens Charlie mere har været på sidelinjen og givet sine ordrer ind i mellem.

Vi har ladet beaglerne om selv at danne de bånd de skulle til hinanden. Flokfølesen er meget stor og man ser deres samarbejde hver eneste dag.

Beaglerne bliver fodret af hver for sig – det vil sige at mad får de i deres bure – det samme gælder tyggeting og lign. Dette sikrer at de ikke går på rov hos hinanden – skulle en af dem bevæge sig over i den andens bur, så vil han også blive fulgt til dørs og få at vide at han skal blande sig udenom. Det sker gerne på denne måde, at eks.vis. Charlie opsøger Darwin i hans bur – Darwin spiser et eller andet – Charlie får at vide han ikke er velkommen lige nu, ved at Darwin snapper i luften hen over ryggen på Charlie – det er hundesprog og Charlie vil derefter gå igen i det han har forstået signalet -Vi ser og har aldrig set slådskampe mellem beaglerne, dertil respektere de hinanden – de leger, og opfodrer hinanden til jagtlege eller ligger og hviler side om side –