Her på siden vil jeg vise lidt af det mad beaglerne får og som jeg laver selv.

På grund af tidligere alvorlige problemer med maven – i sær hos Darwin – spiser mine beagler 4 x om dagen. Måltiderne er nogenlunde tids bestemt – og som bonus et ekstra mindre måltid lige før sengetid da Oscar danner meget mave syre og derfor er i fare for at kaste op om natten.

Beaglerne spiser overvejene vådt mad – men kan også spise ½ stykke brød ind i mellem. Jeg kommer f.eks. hytteost eller laktose fri flødeost naturel på brødet.

Et måltid er det som ses på billederne – og så må man gange op hvis ens beagle spiser 1 eller to gange om dagen. Dog er jeg generelt i mod store måltider, da mave/tarm systemet virkelig er på overarbejde og det kræver meget energi af en beagle at fordøje – det kan blandt andet give stress i form af hyperaktivitet.

 

Jeg koger ris til beaglerne. Når det er til hunde skal man altid anvende almindelige lang kornede hvide ris – da disse fordøjes bedst. Jeg bruger kogepose ris – men man kan selvfølgelig bruge de almindelige. til 1600 g. kød bruger jeg 1 færdigkogt kogepose ris.

Udover ris får mine beagler ind i mellem cous cous – disse laves ved at man hælder kogende vand over dem og lader dem stå og trække ca. 15 min. så er de klar til brug.  Mængden er 30 g. tørre cous cous til 2 beagler pr måltid – det giver ca 30 g. færdig kogte pr hund. Nogle gange får de også mosede kartofler – beregn 1 medium kartoffel til en beagle.

 

Mine beagler spiser 130-135 g færdiglavet mad pr. portion.

 

Og så skal man huske at foder industrien har lært os mennesker at vores hunde er så videnskabelige indrettet at de kun kan/må spise industri fremstillet mad. Nogle dyrlæger er så fanatiske at det kun er dyrlægebaseret mad hunde skal spise – for ellers bliver de syge og får mangeltilstande. Hvor meget man vil tro på det er naturligvis op til en selv – dog skal man huske at man kender sin hund bedst og at hjemmelavet mad er langt det bedste både for hunde som for mennesker. Tilbage i 60’erne og 70’erne fandtes der stort set ikke industri mad – her fik vores hunde almindelig mad og trivedes perfekt på det.

I dag ved man også at livstils sygdomme som lavt stofskifte er på fremmarch blandt hunde. Begge mine har det – Oscars skjoldbrusk kirtel er ødelagt op til 80 % – Darwins ligger på 70% – ingen tvivl om at det er det forarbejdede mad mine hunde har fået – gennem deres levetid. Oscar havde begyndende nyreskader – dette er væk nu hvor han får rigtig mad.

Giv din hund tilskud af vitamin/mineral – her kan jeg anbefale NDS k9 som er uden gær.

Af kød kan man vælge hvad man vil. Oksekød er tungt at fordøje for hunde – her i huset bruges fortrins vis kylling/kalkun da det er det som mine beagler trives bedst på.

Man kan give lys fisk eller laks som enkle måltider ind i mellem.

 

se længere nede hvad jeg skriver om grønsager.

 

 

 

Making Beagle food

 

Kylling/mozzarella kødboller

Denne opskrift  opstod da jeg ikke havde så meget kød at gøre med.

450 g hakket kylling

1 æg

ca 1 ½ dl. godt ud kogte ris – gem risvandet

en håndfuld revet mozzarella 15%

1 håndfuld havregryn

Rør sammen og kom lidt af ris vandet i – der er mange fibre i ris vandet.

Form til kødboller og kog dem i let kylling suppe

Der blev 13 “boller” ca. vægt 60-65 g. stykket

Kog dem ca 10 min – eller til de er gennemkogte

server “bollerne” let moste – Man kan selvfølgelig tilsætte grønsager hvis dette ønsket – men det er ikke nødvendigt.

1 måltid er  ca. 1 ½ “bolle” pr. beagle

Kylling/mozzarella fars
Kogte kylling/mozzarella kødboller

 

 


 

30/3-18

 

Skal hunde spise grønsager? Svaret er ikke helt enkelt at give bud på – for de der bruger BARF konceptet vil hævde at grønsager er en vigtig del af menuen. Dog viser tendenserne at det igen er noget der opfundet fordi det er en del af BARF konceptet. Ulve spiser ikke ret meget grønt og hvis de gør så måske lidt bær, urter, græsser, bark og evt. visse blade. Sandt er det dog at hunde reelt set kan nedbryde visse grønsager når disse er til beredt på den rigtige måde – det vil kort sige – at de skal være godt kogte og UDEN salt. Hunde er individuelle og nogle hunde kan spise lidt mere grønt end andre – og nogle kan slet ikke omsætte det. Det må derfor bero på den enkelte hund – hvad den tåler i den retning og her er det kun ejer der kan vurdere det.

Her et lille udsnit over hvilke grønsager man kan give sin/sine hund/hunde. Dette her er beregnet ud fra en hund i beagle størrelse.

 

Kartofler: ½-1 kartoffel (mellem størrelse) – kogt og most – uden salt

Asparges grønne: 1-2 mundrette bidder kogt og most – uden salt

Broccoli: 1-2 mindre buketter – kogt skåret i stykker – Uden salt

Rosenkål: ½ (stor) eller 1 lille – kogt og findelt – uden salt

Gulerødder: 1-3 skiver (alt efter tykkelsen på guleroden) kogt og most – uden salt

Blomkål: 1-2 mindre buketter kogt og skåret i stykker – uden salt

Agurk: 1-2 skiver – (alt efter tykkelsen på agurken) – må gives rå  skåret i stykker – uden salt – nogle hunde tåler dem ikke med skræl på – hvis så fjernes dette.

Bønner grønne: 1-2 bønner (alt efter størrelsen) – kogt og skåret i stykker – uden salt

Squash svarende til 1 spsk snittet. Squash skal skrælles og udkernes før hunden må få det – uden salt.

Ærter: 1-1½ spsk. kogt og most – uden salt

Sødkartoffel: 1-2 spsk. kogt og most – uden salt.

Spinat kan gives i mindre mængder ind i mellem – da de indeholder meget jod skal man være opmærksom på hunde med lavt stofskifte – som mine beagler jo har.

Hvis jeg giver spinat i mine tilberedte måltider beregner jeg 2-3 kugler hakket spinat pr 1600-2000 g. kød

VÆR opmærksom på at visse grønsager som kål, bønner og ærter kan give gasser i maven og dermed fordøjelses besvær.

 

Udover det skal man passe på indmad som lever som kun må gives i mindre mængder da de indeholder meget A vitamin.


 

 

 26/9-2018

Jeg har fået købt  en crock pot og med den er det endnu nemmere at lave mad til beaglerne!!

Følgende opskrift er min egen

 

1350 g. hakket kylling

300 g. kylling lever i mindre stykker

1½ dl ris (tør tilstand)

1½ dl Havregryn (tør tilstand)

1½ spsk. hørfrø mel (kan købes hos helsekost og større supermarkeder)

ca 2 håndfulde revet gulerod

ca 4 dl vand

4 spsk. æble cider eddike

Bland det hele sammen i crock potten og sæt den på LOW ca 2-3 timer hvis muligt kan man røre i det et par gange under vejs

serveres afkølet – ca 120 g. pr. beagle pr. portion – mængden kan man op eller ned justere hvis behovet er for det.  Foder mængden er vejledene – men får hunden kun det skal man beregne ca samme mængde som ved dåse foder og efter aktivitets niveau. Man kan ned justeret mængden ved at tilsætte ris eller en kartoffel (uden salt)

i rå tilstand
efter 4½ time

 


21/11-2018

Kylling Stew

 

4 pakker hakket kylling

1/4 terning bouillon – (i stedet for salt)

5 spsk. æble cider eddike

1 dl. vand

2 store håndfulde revet gulerod

1 squash – skrællet og u/kerner i små stykker

6-7 kugler hakket spinat (fra frost)

ca. 150 g. tørvejet  ris – som er blødt op, skyllet og  kogt i rigeligt vand ca 45 min.

slow cooker sættes på LOW og det hele  undtaget risen står i ca 3 time – Vend rundt i retten så kød og grønsager fordeler sig – det gøres 3-4 gange. Den sidste ½ time tilsættes de kogte ris.

Dette er en fuldkost og der skal kun tilsættes vitamin/mineral blanding samt evt. olie.

En beagle spiser 125-135 g. pr måltid. Dette er kun en rettesnor og må vurderes fra hund til hund.

 

Kylling stew før tilberedning
Kylling stew 4 timer senere

 

 

14/8-2019

 

Jeg har fornyet min Kylling stew – da jeg har udeladt at blande kogte ris i.

 

Opskrift

 

4 pk. hakket kylling (eller kalkun)

1 økologisk squash – skrællet og udkernet og skåret i mindre stykker

ca. 150 g. økologisk revne gulerødder

3-4 kugler frosset hakket spinat.

 

Kødet findeles – ligesom når man laver millionbøf

grønsagerne tilsættes og det hele står og simrer 15-20 min.

Der dannes en del væske – så derfor til satte jeg to håndfulde  økologiske havregryn (fine) og lod det koge med.

Satte det på lav varme og rørte lidt rundt i det et par gange – så  det simrede yderlige 20 min. tid.

 

Jeg bruger jo Hermanns brune ris flager til mine beagler – så ideen her er at stadig tilsætte disse ris sammen med kyllinge stew gryden.

Og så smager det KANON godt MUMS

 

Kylling stew (ny opskrift)

 

2/1-2020

Meatloaf m/cous cous

 

2 kg hakket kylling

3 æggehvider og 1 helt æg

ca 2 dl. vand

ca 1 dl. god rapsolie – evt. den fra Bornholm.

150 g. revet gulerod (kogt)

115 g. tørvejet cous cous. Læg cous cous i en egnet skål – kog vandet i el kedel 95 grader – hæld vandet over grynene og læg et låg på. Det skal trække til alt vandet er væk – ca 10-15 min.

2 håndfulde finvalset havregryn

 

Ælt det hele sammen – nemmest i røremaskine og fordel farsen i forme – jeg har brugt “lørdags” kyllinge forme 2 styk.

Sæt i ovn ved 180 grader varmluft – ca 30- 35 min.

Beregn 100-120 g. pr beagle til et hovedmåltid – og 60-70 g. til et mellem måltid

 

her på vej i ovnen
færdig resultat

 

Kylling m/havre

 

Jeg har brugt:

1800 g. hakket fedtfattig kylling

Dette har jeg stegt (ligesom man laver kød til kødsovs) – når kødet er stegt har jeg tilsat:

ca. 3-4 håndfulde grov valsede havregryn  og det har så simret med kødet ca 15 min for svag varme mens man vender det rundt ind i mellem.

 

I en anden gryde har jeg kogt ca 150 g. revet gulerod (færdigkøbt) – og efter kogningen  og afdrypningen er det tilsat kødblandingen og vendt rundt med denne.

 

kylling/havre/gulerod

 

Kylling biks sammen med squash

 

2 kg. hakket kylling

1 stor squash (gerne økologisk) skrællet og udkernet og snittet i mindre stykker

1 pose parboiled ris – (Ris i kogepose) som koges for sig

 

kødet kommes i en egnet gryde og laves ligesom til millionbøf – derefter tilsættes squash og det hele simrer for svag varme ca 20 min.

I mens koges risen – den skal koges til risen er godt mør – det må gerne tage ½ times tid.

Risen afdryppes og tilsættes kylling/squash blandingen.

kommes i en stor bøtte  og på køl.

 

kylling/squash/ris

 

Kalkun gryde

Kalkun bryst skæres i mindre stykker og kommes i en dertil egnet gryde. Kom en sjat rapsolie ved og steg kødet uden at det bliver brunet.

Derefter kan man tilsætte lidt småskåret grønsager svarende til en håndfuld pr. kalkun bryst – som man “steger” med kødet – lad det simre for svag varme til grønsagerne er møre.

I en anden gryde koger man ris. Jeg bruger de almindelige hvide ris i kogepose. Beregn 1 pose pr. bryst. Risen vil strække maden og samtidig er risen god for urinvejene så man sparer lidt på proteinerne og at maden mætter længere.

kalkun gryde
sundt og nærende

Og her er retten tilsat 3 kugler hakket spinat og 2 skrællede og udkernede squash

kalkun med spinat, squash og ris

 

 

 

 

 

En god artikel om foder til ældre hunde:  https://www.zooplus.dk/magasin/hund/hundefoder-ernaering/det-rigtige-foder-til-aeldre-hunde