FAQ

FAQ (ofte stillede spørgsmål) er en hurtig gennemgang over de mest forekommende spørgsmål ang. beaglen.

Skal haven hegnes ind?  Ja dette er absolut nødvendig. Beaglen er en støver og vil gerne ud og opleve verden. Ikke fordi den er uartig og vil stikke af – men simpel hen fordi næsen går sine egne veje. Derfor er det en god ide at hegne haven godt ind både i højden og i dybden. Beaglen er er særdeles god klatrer og kan forcere ret så høje hegn hvis den skulle få gode ideer.

Kan en Beagle være alene hjemme?  Ja det kan den godt. Men den skal selvfølgelig lære det. Faktisk er det bedst bare at gå uden at gøre noget væsen ud af at man går. I starten bliver man væk i kort tid og øger så tidsintervallet.

Kan man have en Beagle i en lejlighed?  Ja det kan man godt. Det vigtige er så at man sørger for en masse lufteture og aktiviteter udendøre. At bo i lejlighed kan endda i nogle tilfælde betyde flere ture ud og det er jo kun dejligt når man er en Beagle.

Skal man helst have flere Beagler?  Nej, det behøver man ikke. En enlig Beagle kan sagtens trives fint når blot man sørger for at den får opfyldt sit behov for masser af selskab, leg, gåture mv.  Klart er det at Beaglen er en pack hound og derfor elsker den endnu mere at have selskab af en anden Beagle/hund – men det er ikke et absolut nødvendigt skridt at tage.

Kan Beaglen sammen med katte?  Ja, det kan den godt, hvis man vel og mærke har anskaffet sig en hvalp og den så lærer katten at kende. De kan endda blive fine venner,

Fælder en Beagle?  Ja, den fælder sin underuld forår og efterår. Beaglen har en kort pels og den fælder hår. Hårene er dog så lange at de ikke sætter sig særlig meget fast. En god børste tur en gang i ugen reducerer fældningen. Desuden har pelsen det absolutte fortrin at den ALDRIG lugter af våd hund, når Beaglen bliver våd. Pelsen er nærmest selvrensende og det er ofte nok bare at tørre Beaglen over med et håndklæde eller en våd en gangs klud, så er snavset væk.

Gør en Beagle meget? Nej, det gør den ikke. Forskellige situationer kan dog gøre at den gør mere. F.eks. hvis den keder sig og ikke bliver nok aktiveret – så kan Beaglen udvikle sig til en “gøhund” fordi den beskæftiger sig selv. Nogle Beagler har den der karakteriske  hound stemme a la Blodhunden.

Er Beaglen svær at gøre renlig?  Nej, ikke sværere end andre hunde. Der kan være forskel på sommer/vinter Beagle, i det en vinter hund måske kan være længere om det pga. det koldere vejr.

Skal man have hvalpen når den er 8 uger?  Det kommer jo an på hvor man får sin Beagle fra. Nogle gange kan det endda være en fordel at få den som 10-14 uger gammel hvalp. Mange seriøse opdrættere kan ofte være bedre til at  socialisere og renlig gøre Beaglen, fordi de “bare” tager tingene mere afslappet end en nybagt hundeejer kan gøre. Lover foreskriver dog at ingen hvalpe må komme fra deres mor og søskende før de er fyldt 8 uger.

Hvad skal min Beagle hvalp spise?  Har man fået hvalp fra en opdrætter, så får hvalpen altid foder med til den første tid. Dette foder bør man blive ved at give hvalpen, da den er vænnet til det fra opdrætteren. Hvis man ønsker at skifte skal man lave en langsom overgang, gerne over 14 dage til 3 uger i det man blander mere og mere af den nye foder i det gamle. Får hvalpen ikke foder med må man prøve at finde et godt produkt som ligner det foder hvalpen har fået hidtil. Vælger man kommerciel foder skal må gå efter det absolut bedste foder man kan finde. Et foder hvor korn ikke er domnierende – evt. et kornfri foder, det vil være bedste valg for en beagle. Protein bør ligge omkring 25% fedtindhold omkring 12-15 % vælg en askefattigt foder, da nogle beagler har problemer i forhold til at fordøje det – akseindholdet bør være max 7 %. Vælg et foder lavet på frisk kød – IKKE KØDMEL – men FRISK KØD. Kødmel har den ulempe at de for det første er meget koncentreret – for det andet er alt på slagtedyret lavet til kødmel – det vil med andre ord sige at hud, pels, indvolde mv. kan være en del af kødmelet.

Allerbedst er det dog at lave maden selv. Det er ikke spor svært at fabrikere hjemmelavet mad. Man kan lave til flere dage af gangen – opbevare noget på køl og fryse resten ned. Denne type mad vil beaglen absolut sige er bedst. Der findes mange opskrift muligheder på nettet – eller man kan købe opskrifts bøger til formålet. Kan man ikke overkomme at lave det hele selv kan man sagtens bruge et kvalitets tørfoder som supplement.

Hvad vejer en beagle hvalp? En beagle hvalp vejer omkring 3-3½ kg når den er 8 uger. De følgende par måneder vokser den mellem 3-500 gram pr. uge. Når den er omkring 7-8 måneder er den udvokset i højden. Derefter sætter en anden proces i gang, med at bygge muskelmasse på og den dybe brystkasse som udvikler sig cirka indtil den er 3 år gammel. Vej din beagle 1 gang i ugen mens den vokser til. Senere kan man gøre det en gang om måneden. Hold øje med at man kan mærke ribben samt se konturen af den knogle som hæfter på kravebenet.

Hvor høj bliver en beagle? En beagle vil typisk være mellem 33- 40 cm. Tæverne er mindst.

Er børn og Beagler en god kombination?  Ja, absolut. Beaglen er en meget social og venlig hund og børn som får råd og vejledning i omgangen med Beaglen vil få en kammerat for livet.

Kræver Beaglen meget motion?  Her ville nogle måske sige ja – men dette er ikke sandt. En Beagler kræver faktisk ikke så meget motion som man skulle tro. Mellem 60 og 80 min. pr dag er fint til Beaglen. Det vigtigste igen her er at gå turen giver anledning til at snuse. Dermed er leg og andre mentale aktiviteter mere nødvendige end selve gåturen.

Hvordan vælger jeg min Beagle?  Her er det en god ide at lytte til opdrætteren. Han/hun kender sine hunde bedst og kan være en stor hjælp når der skal vælges hund. Hvis man vil/eller ikke vil udstille betyder farverne ikke noget. Beaglen er nemlig sådan indrettet at sådan som den ser ud ved udvælgelsen i farve/aftegninger – sådan vil den voksne hund aldrig komme til at fremstå. Beaglen forandrer sig i farver og aftegninger langt op i livet. Hvad temperament angår kan den hvalp som sidder i hjørnet vise sig at være ligeså god som den hvalp der kommer en i møde med logrende hale. Så tag en snak med opdrætteren.

Skal man gå til hvalpetræning?  Ja, der må man spørge sig selv, hvad man vil med sin hunds socialisering/træning. For de som arbejder kan det være en god ide at melde sig til et kursus – mest fordi hvalpen skal socialiseres og have kontakt til andre hunde – kun der igennem lærer den hvordan hunde “snakker” sammen. Når man arbejder kan det jo meget ofte være svært at finde den rette balance og det går KUN ud over hunden. Omvendt hvis man er hjemmegående og har tiden – kan man selv stå for socialisering/træning osv. i det man kan gå ud og lade hvalpen møde andre venlige hunde den kan lege og “snakke” med.

Kan Beaglen være med i bilen?  Ja, det kan den godt. Man skal vænne den stille og rolig til at køre i bil. De fleste nye hvalpe rejser jo deres første tur i bil fra opdrætteren til deres kommende hjem, så allerede her starter træningen til at køre bil. Skulle den lille blive lidt køresyg på vejen må man lige lave en pause. Husk altid at have Beaglen i et egnet transport bur, eller fastspændt i en sikkerheds sele, både af hensyn til Beaglen som de der kører med i bilen. Hav altid vand med på køreturen.

Hvis jeg ikke skal udstille, kan jeg så købe en Beagle uden stambog.   Nej, en Beagle med stambog købes gennem Beagleklubben og DKK. Beagleklubbens opdrættere er blandt verden bedste til at opdrætte Beagler. Vælg derfor altid en Beagle fra en anerkendt opdrætter –  og så selvom du ikke vil udstille.

Hvis jeg  vil udstille betyder farverne så noget?  Nej, farverne betyder intet i udstillings øjemed. Det som er vigtigt er at “flaget” (halen) har en hvid halespids. Haler der ikke er hvide i spidsen regnes som fejl. Alle hound farver er tilladt. Beaglen må ikke være leverbrun – dette regnes for en fejl.

Skal jeg holde ferie når jeg anskaffer en Beagle?  Ikke nødvendigvis. Ofte kan det være en fordel at hente hvalpen om fredagen og så gå på arbejde om mandagen. Dette skyldes at hvalpen jo allerede er i en løsrivelse proces fra sin mor og søskende – og hvis man f.eks. holder ferie og så efter 14 dage skal forlade hvalpen – så skal den igen igennem en løsrivelses proces. Vælger man at holde ferie skal man derfor forlade hvalpen nogle timer så den vænner sig til at være alene. Husk også at du som beagle ejer kan blæse situationen op, hvis man overgør træningen og det kan forvirre beaglen mere end godt er. Lav en struktureret plan som den vil se ud i hverdagen og følg den. I starten kan man alliere sig med en hunde passer, som kommer og er hos beaglen nogle timer hvis man har arbejde som varer udover 5 timer. Husk at “alene hjemme” også er når du går på toilet, i bad, ud efter post, ud med skraldespanden osv.

Kan min Beagle gå løs?  Nej, det må man nok indstille sig på at dette kun er i yderst sjældne tilfælde det har kunnet lade sig gøre. Beaglen er en støver – en jagthund og er op tændt på eventyr. Får den færten af noget så er det næsen som styrer. Vælg derfor på længere ture evt. at bruge en sporline så den kan få lov at rende lidt rundt.

Er en Beagle virkelig ikke til at opdrage på?  Nej, dette er en skrøne som absolut intet har på sig. Som alle andre racer kan Beaglen opdrages. Det er den som opdrager det hele kommer an på. Vi har faktisk her til lands flere Beagler som har Champion priser i lydighed – så bare gå i gang og husk at vejen til Beaglens hjerte hedder kærlighed, ros og samarbejde.

Loading

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.