Diæt mad

Oscar har jo fået konstateret et let forhøjet nyretal og det betyder at kosten skal være anderledes. Da det jo kræver en smule tid at lave – så spiser Darwin naturligvis det samme, som Oscar.

Jeg har komponeret min første ret i den forbindelse og det er der kommet det her ud af.

 

3½-4 dl  hvide ris tørvejet – koges godt i usaltet vand. Når risene er kogt stilles den til side. Alternativ kan man bruge parboiled ris ind i mellem for højere fiber indhold.

I mens tilberedes ca. 2 kg. kød – gerne hakket, da det er nemmest. Det kan være kylling/kalkun,fedtfattig eller kalvekød.

I en egnet gryde brunes kødet af – ligesom når man laver millionbøf. Så tilsatte jeg 250 g. revet gulerod og de to ting stod og simrede ca 20 min.

Efterfølgende blandes kød/grønsager sammen med risene og hældes på bøtter eller fryseposer. Det man ikke skal bruge indenfor 5 dage fryses ned – det kan med fordel gøres i portioner.

Oscar får ca.80-100 g. pr. måltid mindst 3 x pr. dag – får han ikke andet i løbet af dagen – så er det 5 x pr. dag – så han i alt får ca. 400-450 g. i alt om dagen – det svarer ca til 1½ dåse vådfoder hvis man tænker på der er 400 g. i en dåse. Mængden afhænger af hvor aktiv han har været i løbet af dagen – så man må prøve sig frem.

Hunde med nyresygdomme må IKKE få mad som er svære at nedbryde – herunder OKSE,AND og lign mørkt kød. Derudover skal man være opmærksom på FISK af enhver art da disse indeholde tungmetaller og det kan skade nyrerne yderligere. Dåsemad af enhver art er NO GO – mange af disse indeholder vitaminer/mineraler og i sær D vitamin skal man passe på. Forklaringen på D vitamin er at når FOSFOR indholdet i foderet bliver lavt – så kan leveren ikke omsætte D vitaminet da det skal bruge FOSFOR for at blive nedbrudt – i så fald omdannes D vitaminet til fedt som sætter sig i leveren og så har man en ond cirkel. Udover det afgives der stoffer fra selve dåsen som kan skade hundens helbred – mange producenter bruger både PVC, Epoxy, BPA – bisphenol A – som er kendt for at være kræftfremkaldende.

Mange foder producenter bruger sådanne dåser blandt andet HILLS hvor der er PVC i de fleste.

Nogle hunde kan have lidt grønt i deres foder – andre kan ikke – brug kun milde grønsager i så fald – lidt revet gulerod (hvis hunden tåler det) eller endnu bedre Squash – som er skrællet og kernerne fjernet og i mindre bidder som man laver sammen med kødet.

Grønne grønsager som bønner, broccoli og lign er NO GO da det indeholder for mange belastende ting. Kål siger sig selv – det hører ikke hjemme i hundemad – da det giver gasser i maven.

 

Maden på billedet er lavet med hakket kylling.

 

NY 

På det seneste laver jeg beaglernes mad i crokpot (slow cooker) da det er hurtigere og nemmere. Maden passer sig selv 2-3 timer alt efter kvantum – der skal kun røres i det en gang i mellem. Ved siden af koger jeg ris som så tilsættes til sidst.

 

hakket kylling i crockpot

Nogle gange erstatter jeg ca 500 g. af kylling kødet med hakket Kalve kød – det sker ca hver 3. gang.