Beagle kolik syndrom

Siden startet 23/9-12

 

Siden her er til info om Beagle kolik syndrom – På engelsk Beagle colic syndrome: http://aladarbeagles.com/beaglecolic.html

To af mine beagler bevæger sig indenfor disse symptomer.

I det følgende vil jeg kort beskrive symptomerne:  ” Sygdommen” synes at florere blandt beagler og minder lidt om den form for kolik som heste kan rammes af.

Nogle af symptomerne er: oppustethed, spise store mængder af græs, slikke på alt i nærheden f.eks. beaglens egne poter, skridt (man tror det er en form for overdreven renlighed), opkastning, opstød/gurgle/hikke, strække kroppen helt ud, rulle rundt i smerter, pive fordi det gør ondt, ligge i “bedestilling”, drikke meget vand, have spændt mave, diare, blod og slim afgang, lind mave, grød lign. afføring.

Symptomerne synes at tage af når: Man går tur – beaglen får sig lettet, når man gnider maven lidt løsner luften i maven, nogle beagle ejere smider den op på skuldreren og får den til at bøvse (ligesom et lille barn)

 

Mad – synes at være den største synder. Symptomerne kan starte fra 30-60 min efter et måltid – men der kan også gå flere timer – helt op til et døgns tid for der kan komme reaktion på gas dannelse i maven.

Nogle af problemer kan være:

* at lukkemusklen mellem maven og tyndtarmen ikke fungere ordentlig

* Allergisk reaktion på det føde beaglen har indtaget

* At der foregår en ukoordineret fejl gennem hele tarm systemet – at føden passerer for langsomt og der derved dannes gasser i tarmene.

 

Disse ting har jeg iagttaget hos:

* Oscar

Oscars problemer starter omkring 7-9 måneders alderen. Han havde på dette tidspunkt omfattende maveproblemer – med opkast, og diare, blod og slim. Han ville ofte ikke spise – men når han havde været på gå ture, kom der skred i det, og han kunne så efterfølgende spise en portion foder. Det kørte on og off – der var perioder det ikke var så slemt – og der var rigtig slemme perioder.

Oscars adfærd med at sutte/tygge på tæpper, have urolig adfærd, spise fibre, læder, pap, samt div ting han fandt på sine gå ture – gjorde mig meget bekymret. Der blev ofte skiftet foder og alt var godt i en periode – så vendte problemet tilbage – startende med græs spisning, opkastninger og dårlig mave. Oscar var også i en periode på et særligt mavefoder – uden effekt.

Efterhånden som Oscar er vokset til er hans tilstand bedret. Det begyndte at vise sig efter han var fyldt 3 år og hvor man så pludselig lagde mærke til, at nu gjorde han ikke det her mere – han har haft nogle enkle tilbagefald – men der er gået længere og længere tid i mellem.

* Darwin

Darwins problem startede også da han var mellem 7-9 måneder (ligesom i Oscars tilfælde)

Darwins adfærd har i modsætning til Oscars været mere hørbar – altså det var noget vi bare lagde mærke til fra start. Han har været højlydt, når han har haft ondt. Han har rullet sig i smerte, lagt i “bedestilling” – pevet når det gjorde ondt. Smækket med låger og døre for at få opmærksomhed – været rastløs – savlet fordi han havde kvalme. Darwin har også søgt at lindre sine symptomer ved at gå i vores skraldespand, æde pap, skosåler og lign. ting – sågar ædt fibre fra vores gardiner i stuen.

Darwins efterladenskaber har været slimet/blod til blandet, direkte diare, lind/grød agtig – samt opkastninger ind i mellem (ikke så slemt som Oscar) – desuden har han ædt store mængder græs.

Der er ligeledes skiftet mellem et hav af foder typer – som vi har sat rigtig mange penge på – og hvor det så viste sig at det bare ikke fungerede.

Ligesom med Oscars symptomer der er taget af – håber jeg jo det samme for Darwin.

* Min egen teori

Oscar og Darwins sygdoms forløb, har været en kilde til rigtig mange bekymringer. Der har ingen hjælp været at hente hos dyrlægerne – det var bare allergiske reaktioner – skift foder var forklaringen. Når man søger på Kolik hos hunde – kommer der ikke ret meget frem, faktisk intet – så generelt må man så tro at det ikke er noget dyrlægerne gør i. Da jeg således endelig fandt nålen i høstakken i den ovenfor linkede artikel – var jeg slet . slet ikke i tvivl – det var det mine beagler led af – alle symptomer var som taget ud af dem.

Som jeg har skrevet er det taget af hos Oscar og derfor går min teori lidt på – at Darwin forhåbentlig også vil vokse lidt fra det. Den dybe brystkasse beaglen har, kan meget vel danne hele baggrunden for alt det her. Mens brystkassen vokser vil mavemusklerne således være meget stramme og det kan meget vel være en stor årsag til beagle kolik syndromet. En beagle vokser langsom – den er sjældent udvokset før den er omkring de 3 år – tænk bare på hvor meget selve brystkassen skal udvikle sig fra hvalp til voksen. Når jeg ser billeder af Oscar, da han var 3 -4 år og nu hvor han lige er blevet 7 – så er der rigtig meget forskel på den brystkasse han havde som 3 årig og den han har nu.

Opdate: 30/7-14. Darwin er nu over 4 år og ja jeg fik ret. Hans maveproblem er som sunket i jorden og han kan nu spise lidt af det hele uden at få problemer med gas dannelse i maven. Men det er vældigt vigtig at det foder han indtager er er absolut højeste kvalitet og at selve foder pillen er letfordøjelig. Det vil sige at man skal kunne bløde “pillerne” op i vand så de danner “kødboller” og dermed er lette for ham at nedbryde.

Hvad så med Foder??

Ja det er et spørgsmål jeg ikke kan give et endegyldigt svar på. Det må bero på den enkle beagle!

Dog kan jeg sige så meget at foderet skal være meget letfordøjelig – det er den vigtigste faktor.Et letfordøjelig foder aflaster mave/tarm systemet evt. kombineret med lidt godt vådfoder. Det er vigtig der er en god balance mellem de vandopløselige og uopløselige fibre – her kommer det også an på den enkle beagle. Fiber indholdet i foderet er en vigtig del – der skal være en ligelig balance mellem de vandopløselige og de uopløselige fibre. Nogle beagler har det bedst på 2,5-3 % – mens andre godt kan tage et højere fiberindhold.

Foderet må ikke danne gasser i mave og tarm – da dette synes at være det største problem.

Undgå foder indeholdende billige korntyper – som hvede og majs. Byg kan også give problemer hos nogle beagler. Visse grønsager og frugt danner også gasser i maven – her under æble, pære, broccoli, blomkål, gulerødder og ærter.

Bær og urter tåles for det meste godt.

Foder med Kartoffel som kulhydrat kilde er godt – i sær sød kartofler og granuleret kartoffelflager er godt. Laver man maden selv skal kartoflerne koges godt og moses så de optages af beaglen. Ris er en god kulhydrat kilde – vælg foder med perleris eller brune ris som er det bedste for beaglen. Laver man maden selv kan man anvende ris flager beregnet til hunde, som blødes op i vand eller tynd suppe. Man kan også købe granuleret kartoffel flager som anvendes på samme måde som ris flagerne.

——————————-

 

 

 

Siden opdateres når jeg finder nye informationer om sygdommen.

Loading