Lige så mange mennesker der findes – lige så mange meninger er der om hundeopdragelse.

Lad mig slå fast med det samme at jeg ikke som sådan er tilhænger af nogen adfærdsekspert/psykolog. Jeg har læst mange bøger om hvordan man opdrager/træner en hund på den bedste måde, og jeg skal gerne medgive at nogle “eksperter” betyder mere for mig end andre. Jeg er ofte havnet i et dilemma fordi jeg har fremhævet en “ekspert” frem for en anden – hvilket igen har givet anledning til diskussion, samt ikke mindst at man føler sig stødt. Det er enormt svært at komme med et egentlig bud på hvordan man skal omgås sin/sine hund/hunde – for ingen er vel eksperter når det kommer til stykket.

Der er rigtig mange “eksperter” jeg kan nævne –  Anders Hallgren er med sin adfærdsviden en af dem.   Så er der andre der er kommet ind, men også er kommet hurtigt ud igen – herunder Victoria Stillwell, Irene Jarnved, Lone Greva – bare for at nævne nogle stykker – nogle enkle brudstykker er måske blevet hængende fra dem over tid – så via det kan man sige at jeg er min egen selvlærte hundeopdrager/træner – som har fået input gennem mange, mange år – gennem det jeg lærte af mine forældre, det jeg har set og læst mig til – alle disse mange informationer er blevet lagret, bearbejdet, kasseret, brugt osv. for til sidst at ende som “Ina’s måde at gøre tingene på”. En meget stor del af mit hundehold handler om den enorme kærlighed jeg har til mine beagler – kærligheden er det vigtigste element, når man skal opdrage og træne.

Jeg bryder mig ikke selv om ordet “træning” – for mig er det lig med at man holder hunden i et bestemt greb – “holder” den fast – og det bryder jeg mig ikke om. Måske er det i virkeligheden årsagen til at jeg ikke er at finde på en træningsbane. Jeg bryder mig ikke om at andre skal diktere mig hvordan jeg skal opdrage mine hunde – Det svarer til at man beder en børnepsykolog om at opdrage på sine børn 🙄

Derfor “træner” jeg ikke mine beagler – men jeg lærer dem via samarbejde hvordan de skal begå sig. Det gør hele familien.  Den der med at nu er hunden så gammel – nu skal den altså kunne “sitte” – den holder ikke i mit hundehold – mine beagler har lært at “sitte” når tiden eller en given situation har været til stede.

Hvis jeg skulle indfinde mig på en træningsbane, på en given dag og tidspunkt, så kunne jeg meget vel risikere, at hverken jeg eller hunden ville få en dyt ud af det, fordi det jo slet ikke er sikkert, at jeg er klar til at være på på det givne tidspunkt. Mine beagler lærer i små portioner, gennem leg, gåture og samvær, når jeg har lysten til det og jeg kan mærke at nu er det, det rette tidspunkt. Så er det ligemeget om klokken er 7 om morgenen eller den er 22 om aftenen.

Jeg har haft hunde inde på livet siden jeg var barn – hvor vi havde cockere i hjemmet. Vores hunde var primært min fars område – eller rettere, sådan blev det af sig selv. Min far har evnen til at være sammen med hunde – han har noget med hunde. Den blotte tilstedeværelse – det at være sammen – at være et team – er den bærerende kraft. Det er den ide der danner grundlaget for mit hundehold. At være sammen med dem – dag ud og ind – ingen af mine beagler er nogensinde alene – jeg tror ikke på at nogen hunde har godt af alene tid. Med andre ord – har man  arbejde som kræver man er væk fra hjemmet i mere end 4-5 timer, så bør man slet ikke anskaffe en hund, efter min mening.

Vi har aldrig haft så mange adfærdsproblemer med hunde, som vi har i dag. Hvad skyldes det? – Jeg tror det skyldes al den alene tid hunden har. Tit og ofte hører man at nu har Fido ædt det, eller det, eller ødelagt dit eller dat, når familien vender hjem – hvorfor gør Fido det? – Det er selvfølgelig fordi han er alene. Ingen hunde vil være alene – man efterlader jo heller ikke sine børn alene!

Hvad vil jeg sige med dette indlæg? – Jeg vil først og fremmest sige, at jeg ligesom alle andre har en mening om hvordan hunde skal opdrages – dette betyder ikke at min mening er den bedste, men at det virker for mig, at gøre det på min facon.

Dernæst er det sådan, at jeg ofte  får stillet spørgsmål, hvorfor mine beagler er så rolige hvorfor kan jeg bare med et håndsignal få ham til at “sitte” osv. Det eneste svar jeg har er at jeg bare er sammen med mine beagler 🙂